Pekárna, cukrárna a výroba těstovin

řemeslné produkty
co umíme

Naše výrobky

Laboratorní provoz
Základní informace

O výrobně

Výukový a laboratorní provoz pekárny s cukrářskou částí a výrobou těstovin bude zaměřený na reálnou prezentaci technologických postupů a výrobních činností. V provozu budou umístěny klasické výrobní technologie produkce chleba a běžného pečiva, jemného pečiva i trvanlivých výrobků. V samostatné chlazené části pekárenského provozu bude instalována studená část výroby cukrárenských výrobků – zákusků. Pečené části cukrárenských výrobků budou zhotovovány v zařízeních na ploše teplé přípravy pekárenské výroby.

Výrobna pokrmů
Jak to děláme?

Zpracování výrobků

Studenti se naučí míchat různé druhy těsta, péct korpusy cukrárenských výrobků a dohotovovat výrobky pomocí náplní, polev, ozdob a použití kusového ovoce. Při dokončování cukrářských výrobků budou používány ruční výrobní postupy dělení vyrobených korpusů, nanášení různých kombinací nádivek a polev na určené plochy výrobků (s přidáváním kusového ovoce, ořechů, marmelád, apod.), povrchové zdobení různým posypem nebo potahovanými vrstvami marcipánu nebo fondánem.

průřez budovou
prozkoumejte

naše technologie

Chcete vědět, jak se vyrábí sýry, peče chleba nebo vaří pivo? Podívejte se přímo do srdce Potravinářského pavilonu a seznamte se s výrobou potravinových produktů v reálné výrobě. Produkujeme maso, mléko, pečeme chleba a další pečivo, lisujeme oleje i ovocné šťávy, vaříme pivo i marmeládu! 

Kromě obyčejného bílého rohlíku budeme nabízet i celozrnný a vícezrnný a nezapomeneme ani na speciální druhy, jako jsou anglické, sýrové nebo pivní rohlíky.
CHLÉB, ROHLÍKY
V naší pekárně se budeme zaměřovat nejen na klasický pšeničný chléb, ale vyzkoušíme si i žitné, žitnopšeničné, vícezrnné a speciální. Samozřejmostí jsou i bezlepkové varianty. Rohlíky patří v českých domácnostech k základním potravinám. Klasický rohlík se vyrábí z tukového těsta a peče se při teplotě 175-200 stupňů.
Kromě obyčejného bílého rohlíku budeme nabízet i celozrnný a vícezrnný a nezapomeneme ani na speciální druhy, jako jsou anglické, sýrové nebo pivní rohlíky.
Produkce tohoto druhu pečiva je obecně spíše menší, zato výběr z druhů je opravdu pestrý. Patří sem výrobky z kynutého těsta (jako jsou koláče, buchty nebo vánočky), výrobky ze smaženého těsta (koblihy) a výrobky z listového těsta (záviny, croissanty).
JEMNÉ PEČIVO
Jemné pečivo se od klasického odlišuje tím, že musí obsahovat alespoň 8,2 % bezvodého tuku, nebo nejméně 5 % cukru.
Produkce tohoto druhu pečiva je obecně spíše menší, zato výběr z druhů je opravdu pestrý. Patří sem výrobky z kynutého těsta (jako jsou koláče, buchty nebo vánočky), výrobky ze smaženého těsta (koblihy) a výrobky z listového těsta (záviny, croissanty).
U nás se zaměříme na klasické druhy, jako jsou plněné těstoviny (tortellini, ravioli nebo cannelloni), neplněné (spaghetti, linquine, tagliatelle, penne nebo lasagne) a polévkové (stelline, peperini a alfabeti).
TĚSTOVINY
Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek určených k jejich ochucení nebo obarvení. Svůj původ mají v Itálii a v dnešní době existují desítky druhů.
U nás se zaměříme na klasické druhy, jako jsou plněné těstoviny (tortellini, ravioli nebo cannelloni), neplněné (spaghetti, linquine, tagliatelle, penne nebo lasagne) a polévkové (stelline, peperini a alfabeti).
Do této velmi široké skupiny patří dorty (ovocné, šlehačkové či nepečené), cukrárenské zákusky (z nepřeberného množství stojí za zmínku větrníky, špičky, punčové řezy nebo kremrole), dezerty a cukroví.

DORTY A ZÁKUSKY

Základem dokonalých dortů a zákusků jsou poctivé suroviny a osvědčené tradiční receptury.

Do této velmi široké skupiny patří dorty (ovocné, šlehačkové či nepečené), cukrárenské zákusky (z nepřeberného množství stojí za zmínku větrníky, špičky, punčové řezy nebo kremrole), dezerty a cukroví.
cs_CZ