Zpracování mléka

řemeslné produkty
co umíme

Naše výrobky

Zpracování mléka
Základní informace

O výrobně

Výukový a laboratorní provoz zpracování mléka a mléčných výrobků bude zaměřen na reálnou prezentaci různých technologických postupů a výrobních činností v mlékárenském průmyslu. Studenti se zde naučí zpracovávat mléko a vyrábět mléčné výrobky, jako jsou tvaroh, máslo, sýr nebo jogurt. Zpracovávány budou především suroviny vyprodukované na školním statku České zemědělské univerzity.

Zpracování mléka
Jak to děláme?

Zpracování mléka

V rámci výroby tvarohu mohou studenti sledovat proces pasterizace mléka, naučí se pracovat s mléčnými kulturami, seznámí se s procesem sýření až po dosažení výsledného produktu.  Bude se zde vyrábět také farmářský čerstvý sýr – čerstvý tvarohový měkký až polotvrdý sýr, který se studenti naučí nejen vyrábět, ale i v různých obměnách dochucovat bylinkami a kořením.  V mlékárenské sekci se bude vyrábět také máslo, v tomto procesu výroby se studenti naučí odstřeďovat smetanu, zpracovávat máslo v máselnici a následně ručně balit výsledný produkt. Vyráběny budou i tvarohové dezerty či zmrzlina.

V rámci této sekce Výukového centra bude v provozu senzorická laboratoř pro sledování kvality výroby, v níž bude hodnocena kvalita a bezpečnost finálního produktu.

průřez budovou
prozkoumejte

naše technologie

Chcete vědět, jak se vyrábí sýry, peče chleba nebo vaří pivo? Podívejte se přímo do srdce Potravinářského pavilonu a seznamte se s výrobou potravinových produktů v reálné výrobě. Produkujeme maso, mléko, pečeme chleba a další pečivo, lisujeme oleje i ovocné šťávy, vaříme pivo i marmeládu! 

Do této skupiny patří kravské, kozí, ovčí, kobylí, lamí, velbloudí a buvolí mléko. Zpracovává se na mléčné výrobky, jako jsou smetana, máslo, jogurt, sýr, syrovátka, laktóza apod.
MLÉKO
Mléko se pro lidskou výživu upravuje klasickou pasterizací nebo ultravysokým záhřevem UHT.
Do této skupiny patří kravské, kozí, ovčí, kobylí, lamí, velbloudí a buvolí mléko. Zpracovává se na mléčné výrobky, jako jsou smetana, máslo, jogurt, sýr, syrovátka, laktóza apod.
Podle obsahu tuku rozeznáváme několik druhů – nízkotučné s obsahem tuku do 0,5 %, jogurty se sníženým obsahem tuku (0,5 – 3 % tuku), klasické jogurty (více než 3 % tuku) a smetanové jogurty. Poslední zmíněná skupina obsahuje nad 10 % tuku.
JOGURT
Jogurt je kysaný mléčný výrobek a potravina živočišného původu s nízkým pH a relativně vysokým obsahem bílkovin. Působí blahodárně na střevní mikroflóru člověka a je spolu s acidofilním mlékem nejvýznamnější probiotickou potravinou. Jogurt se vyrábí kysáním nejčastěji kravského mléka pomocí fermentačních bakterií.
Podle obsahu tuku rozeznáváme několik druhů – nízkotučné s obsahem tuku do 0,5 %, jogurty se sníženým obsahem tuku (0,5 – 3 % tuku), klasické jogurty (více než 3 % tuku) a smetanové jogurty. Poslední zmíněná skupina obsahuje nad 10 % tuku.
Tato skupina obsahuje kromě tvarohu samotného i výrobky z něj – typicky pivní sýr, appetitost, panír, cottage nebo tvarůžky a homolky.
TVAROH
Tvaroh je mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence a obvykle bílé barvy. Vzniká srážením mléčné bílkoviny – kaseinu. Označují se tak všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Tvaroh je považován za zdravé, syté a vysoce výživné jídlo.
Tato skupina obsahuje kromě tvarohu samotného i výrobky z něj – typicky pivní sýr, appetitost, panír, cottage nebo tvarůžky a homolky.
Kromě klasického másla (čerstvé, stolní), rozeznáváme také přepuštěné nebo se sníženým obsahem tuku.
MÁSLO
Máslo je rovněž mléčný výrobek. Obecně se vyrábí zkoncentrováním mléčného tuku (smetany) a následnou reverzní fází na emulzi vody v oleji. Klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda a mléčná sušina.
Kromě klasického másla (čerstvé, stolní), rozeznáváme také přepuštěné nebo se sníženým obsahem tuku.
Do této široké skupiny patří čerstvé sýry (žervé, mascarpone, ricotta), měkké sýry (bryndza), plísňové sýry (brie, hermelín, camembert, roquefort), polotvrdé sýry (čedar, gouda, eidam, ementál), tvrdé sýry (parmezán, pecorino).
SÝR
Sýr je mléčný výrobek, který obsahuje mléčnou bílkovinu, tuky a ostatní složky mléka. Výroba sýra má v lidské historii nezaměnitelné místo, nejstarší výroba je datována kolem roku 8 000 př. n. l!
Do této široké skupiny patří čerstvé sýry (žervé, mascarpone, ricotta), měkké sýry (bryndza), plísňové sýry (brie, hermelín, camembert, roquefort), polotvrdé sýry (čedar, gouda, eidam, ementál), tvrdé sýry (parmezán, pecorino).
Syrovátka je bohatá na vitamíny a minerální látky, působí detoxikačně a podporuje činnost ledvin. Obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H, C a E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek.
SYROVÁTKOVÝ NÁPOJ
Syrovátka vzniká odstraněním kaseinu z mléka, kdy po sražení mléka vzniká tuhá složka kasein a tekutá složka - syrovátka, nazývaná též mléčné sérum.
Syrovátka je bohatá na vitamíny a minerální látky, působí detoxikačně a podporuje činnost ledvin. Obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H, C a E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek.
Skupina „mražených krémů“ se dělí na mléčné, smetanové, s rostlinným tukem, vodové, ovocné a sorbety.
ZMRZLINA
Zmrzlina je mražený mléčný výrobek ze směsi smetany nebo mléka, cukru, vajec a přísad (ovoce, čokoláda, vanilka aj.).
Skupina „mražených krémů“ se dělí na mléčné, smetanové, s rostlinným tukem, vodové, ovocné a sorbety.
cs_CZ