Zpracování ovoce a zeleniny

řemeslné produkty
co umíme

Naše výrobky

Ovoce a zelenina
Základní informace

O výrobně

V této části Výukového centra se studenti budou učit zpracovávat ovoce a zeleninu – především pomocí sušení ovocných a zeleninových výpěstků, lisovat oleje a zpracovávat léčivé rostliny. Provoz bude věnován i výrobě marmelád. V části provozu věnovaném lisovně olejů se studenti naučí zpracovávat olejová semena a léčivé rostliny – od hrubého zpracování a lisování po výsledný produkt a stáčení do lahví.

Ovoce a zelenina
Jak to děláme?

Zpracování ovoce a zeleniny

V rámci výroby marmelád budou studenti zpracovávat rozdrcené nebo odpeckované ovoce a dále je ve speciální varně – vyhřívané míchané nádobě – vařit ve výslednou marmeládu. V sekci věnované sušení ovoce se budou studenti učit sušit ovoce a zeleninu ve třech fázích. Pracovní proces bude veden tak, aby se sušené ovoce co nejvíce podobalo čerstvému.

průřez budovou
prozkoumejte

naše technologie

Chcete vědět, jak se vyrábí sýry, peče chleba nebo vaří pivo? Podívejte se přímo do srdce Potravinářského pavilonu a seznamte se s výrobou potravinových produktů v reálné výrobě. Produkujeme maso, mléko, pečeme chleba a další pečivo, lisujeme oleje i ovocné šťávy, vaříme pivo i marmeládu! 

Marmeláda, vyráběná z jednoho nebo více druhů ovoce, je připravována z čerstvého ovoce a je hustší konzistence. Vyrábí se svařením odpeckovaného a rozmělněného ovoce, které se podle druhu lisuje, pasíruje nebo mixuje a na závěr želíruje citrusovým pektinem. Džem je oproti tomu vyráběn svařením čerstvého ovoce v pevném stavu, což způsobuje řidší konzistenci výsledného produktu.
Marmeláda
Marmeláda nebo džem? Podle „food historiků“ první dochovaný recept na výrobu marmelády „Marmelet of Oranges“ pochází z roku 1677. Marmeládu, chutnající po hořkých pomerančích, nepřivedla na svět babička medvídka Paddingtona, ale jistá kuchařka Eliza Cholmondeley, která se proslavila jako „marmeládová lady“.
Marmeláda, vyráběná z jednoho nebo více druhů ovoce, je připravována z čerstvého ovoce a je hustší konzistence. Vyrábí se svařením odpeckovaného a rozmělněného ovoce, které se podle druhu lisuje, pasíruje nebo mixuje a na závěr želíruje citrusovým pektinem. Džem je oproti tomu vyráběn svařením čerstvého ovoce v pevném stavu, což způsobuje řidší konzistenci výsledného produktu.
Omyté a osušené ovoce – jablka, hrušky, švestky, meruňky se suší v ovocných sušárnách na dřevěných roštech při konstantní teplotě. Princip sušení spočívá v pomalé redukci obsahu vody v ovoci, přičemž při tomto procesu dochází k šetrnému zachování všech potřebných vitamínů. Usušené ovoce je zdrojem vlákniny, antioxidantů a neobsahuje žádný tuk, je zdrojem zdravé energie a výživy.
Sušené ovoce
Jezte jako staří Egypťané! Ti sušené ovoce pravidelně používali k dochucování svých pokrmů. Rozinky, sušené datle nebo fíky oslazovaly spolu s medem jejich každodenní život. Sušené ovoce sloužilo i k léčebným účelům. Tak například rozinkami léčili starověcí lékaři všechny neduhy – včetně otrav houbami.
Omyté a osušené ovoce – jablka, hrušky, švestky, meruňky se suší v ovocných sušárnách na dřevěných roštech při konstantní teplotě. Princip sušení spočívá v pomalé redukci obsahu vody v ovoci, přičemž při tomto procesu dochází k šetrnému zachování všech potřebných vitamínů. Usušené ovoce je zdrojem vlákniny, antioxidantů a neobsahuje žádný tuk, je zdrojem zdravé energie a výživy.
Sadové ovoce – především jablka, hrušky a další ovoce je odpeckováno a rozdrceno v drtičce, následně se lisuje. Ovocné šťávy jsou lisovány šetrným způsobem, bez pasterizace, přidaného cukru a neobsahují žádné konzervační látky. Díky tomuto zpracování a díky vysoké kvalitě ovoce jsou nabízeny ty nejlepší ovocné šťávy s vysokým podílem vitamínů a vlákniny.
Mošt
Kvalitu moštu odhalíte nejprve nosem – a to, pomocí takzvaného „aroma indexu“, vaše čichové smysly napoví, jak moc jablečně voněla moštovaná jablka. A nezapomeňme, že na kvalitě moštu z čerstvě vylisovaných hroznů závisí i kvalita vína!
Sadové ovoce – především jablka, hrušky a další ovoce je odpeckováno a rozdrceno v drtičce, následně se lisuje. Ovocné šťávy jsou lisovány šetrným způsobem, bez pasterizace, přidaného cukru a neobsahují žádné konzervační látky. Díky tomuto zpracování a díky vysoké kvalitě ovoce jsou nabízeny ty nejlepší ovocné šťávy s vysokým podílem vitamínů a vlákniny.
Během procesu lyofilizace jsou potraviny hloubkově mraženy a následně zahřívány při nízkých teplotách, čímž se postupně vytrácí voda v nich obsažená. Díky odpařování vody z potravin při nízké teplotě se neztrácí živiny. Potraviny nepodléhají zkáze a zachovávají si potřebné vitamíny.
Lyofilizované ovoce
Přešlé mrazem, přesto zdravé a čerstvé. Lyofilizaci – proces pomalého zmrazování potravin, znali již staří Inkové. Ti tímto způsobem v andských horách nechávali zmrazit své zásoby potravin, aby zvýšili jejich trvanlivost. Lyofilizace v minulosti sloužila i jako prostředek k uchovávání krevní plazmy. Využití má ale i ve zcela jiných oborech – například při restaurování starých knih a obrazů poškozených vlhkostí, dále ve farmacii, medicíně či molekulární biologii.
Během procesu lyofilizace jsou potraviny hloubkově mraženy a následně zahřívány při nízkých teplotách, čímž se postupně vytrácí voda v nich obsažená. Díky odpařování vody z potravin při nízké teplotě se neztrácí živiny. Potraviny nepodléhají zkáze a zachovávají si potřebné vitamíny.
cs_CZ