blank

Zpracování mléka

Výukový a laboratorní provoz zpracování mléka a mléčných výrobků bude zaměřen na reálnou prezentaci různých technologických postupů a výrobních činností v mlékárenském průmyslu. Studenti se zde naučí zpracovávat mléko a vyrábět mléčné výrobky, jakými jsou tvaroh, máslo, sýr nebo jogurt. Zpracovávány budou především suroviny vyprodukované na školním statku České zemědělské univerzity.

V rámci výroby tvarohu studenti projdou procesem pasterizace mléka, naučí se pracovat s mléčnými kulturami, seznámí se s procesem sýření až po dosažení výsledného produktu.

V této sekci Výukového centra se z tvarohu bude vyrábět také farmářský čerstvý sýr – čerstvý tvarohový měkký až polotvrdý sýr, který se studenti naučí nejen vyrábět ale také v různých obměnách dochuzovat bylinkami a kořením.

V mlékárenské sekci se bude vyrábět také máslo, v tomto procesu výroby se studenti naučí odstřeďovat smetanu, zpracovávat máslo v máselnici a následně ručně balit výsledný produkt.

V rámci maloobjemové mlékárenské výroby budou studenti vyrábět také tvarohové dezerty či  zmrzlina. Studenti se se dále naučí zpracovávat i syrovátku.

V rámci této sekce Výukového centra bude v provozu senzorická laboratoř pro sledování kvality výroby, v níž bude hodnocena kvalita a bezpečnost finálního produktu.