Výukový a laboratorní provoz zpracování mléka a mléčných výrobků bude zaměřen na reálnou prezentaci různých technologických postupů a výrobních činností v mlékárenském průmyslu. Studenti se zde naučí zpracovávat mléko a vyrábět mléčné výrobky, jako jsou tvaroh, máslo, sýr nebo jogurt. Zpracovávány budou především suroviny vyprodukované na školním statku České zemědělské univerzity.
Zpracování mléka
Jak to děláme?
Zpracování mléka
V rámci výroby tvarohu mohou studenti sledovat proces pasterizace mléka, naučí se pracovat s mléčnými kulturami, seznámí se s procesem sýření až po dosažení výsledného produktu. Bude se zde vyrábět také farmářský čerstvý sýr – čerstvý tvarohový měkký až polotvrdý sýr, který se studenti naučí nejen vyrábět, ale i v různých obměnách dochucovat bylinkami a kořením. V mlékárenské sekci se bude vyrábět také máslo, v tomto procesu výroby se studenti naučí odstřeďovat smetanu, zpracovávat máslo v máselnici a následně ručně balit výsledný produkt. Vyráběny budou i tvarohové dezerty či zmrzlina.
V rámci této sekce Výukového centra bude v provozu senzorická laboratoř pro sledování kvality výroby, v níž bude hodnocena kvalita a bezpečnost finálního produktu.
průřez budovou
prozkoumejte
naše technologie
Chcete vědět,jak se vyrábí sýry, peče chleba nebo vaří pivo? Podívejte se přímo do srdce Potravinářského pavilonu a seznamte se s výrobou potravinových produktů v reálné výrobě. Produkujeme maso, mléko, pečeme chleba a další pečivo, lisujeme oleje i ovocné šťávy, vaříme pivo i marmeládu!